Veel voorkomende vragen

Moet ik mijn wagen missen?

Nee, tuning van uw auto duurt tussen 1 tot 3 uur, afhankelijk per type auto. U kunt er bij ons op wachten. 
In onze comfortabele wachtruimte staat de koffie voor u klaar. Tevens bieden we gratis Wifi aan.

Heeft de tuning gevolgen voor de hoogte van mijn verzekering?

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt de verzekering afgesloten op basis van nieuwwaarde en leeftijd van de bestuurder.

Gaat de bijtelling van mijn lease-auto omhoog met chiptuning?

Nee, chiptuning is een eenmalige uitgave. Met chiptuning kunt u maandelijks dus een hoop geld besparen door een lichtere motor te leasen en deze eenmalig laten tunen naar een sterkere.

Is de levensduur van de motor na chiptuning korter?

Tot op heden is bij de normale chiptuning gebleken dat de motor niet onderhevig is aan extra slijtage. De motor zal dus evenveel rondjes kunnen draaien als een niet getunede versie. Hiervoor is vanzelfsprekend goed onderhoud noodzakelijk. Met chiptuning wordt namelijk de complete loop van de motor geoptimaliseerd.

Wordt de automatische versnellingsbak mee aangepast?

Ja, deze wordt mee aangepast vanaf stage 2. Tijdens het programmeren van de software voor uw chiptuning wordt deze zo afgesteld dat de overgang soepel of in sommige gevallen zelfs nog beter verloopt. Ook auto's die over een DSG versnellingsbak beschikken worden vanaf stage 2 mee aangepast. Doordat er extra koppel aan de auto wordt toegevoegd wordt bij rustig rijgedrag het schakelmoment van de automatische versnellingsbak vervroegd. Dit heeft tot gevolg dat de auto rustiger rijdt en tevens wordt er meer brandstof bespaard. DSG kan ook helemaal herschreven worden op de klant zijn wensen.

Mag ik mijn lease auto chiptunen?

Uit ervaring kunnen we vertellen dat meer dan de helft van onze klanten bestaat uit leaserijders. De meeste leasemaatschappijen staan het toe om uw auto te laten chiptunen mits er door de tuner aanvullende garanties worden afgegeven zoals bij ons. Daarnaast gaan wij integer om met de privacy van onze klanten. Eventueel kunnen wij u helpen met het indienen van de chiptuning aanvraag bij uw leasemaatschappij.

Is de tuning herkenbaar, zichtbaar voor de jaarlijkse keuring?

Nee, de manier waarop wij auto's chiptunen zorgt ervoor dat er bij de jaarlijkse keuring niks zichtbaar is van een tuning.

Kan een tuning ook ongedaan gemaakt worden?

Ja dit kan. Laat het ons weten als u weer terug wilt naar de originele settings en we plannen zo snel mogelijk een afspraak voor u in. Het terugplaatsen van de originele software is een gratis service van ons mits de auto over de originele OBD-stekker is getuned. Moest deze rechtstreeks op de ECU geprogrammeerd worden wat veelal bij nieuwe auto's gebeurt dan vragen we hier een kleine vergoeding voor. Wij hebben er ook geen problemen mee als u enkele keren wilt wisselen tussen de getunede en originele software.

Dienen er verdere aanpassingen aan de auto gedaan te worden?

Nee, wij krijgen wel eens de vraag of de intercooler of de remmen aangepast moeten worden. Dit is totaal niet van toepassing voor het dagelijkse autoverkeer. Als de auto in de racerij gebruikt gaat worden is het uiteraard wel een noodzaak. Aanpassing van de luchtfilter is wel een absolute aanrader.

Krijg ik garantie op mijn tuning?

Er is geen enkele tuner die motorgarantie geeft. Indien hier interesse voor is kunnen wij een offerte hier voor maken. Garantie op de tuning geven is voor ons onmogelijk, aangezien wij nooit via een kleine korte controle kunnen zien of de motor of automaat bijvoorbeeld al schade heeft. Tevens kunnen wij nooit achteraf aantonen dat een klant bijvoorbeeld met een koude motor vol gas heeft gegeven waardoor de turbo het begeven heeft en de motor stukgelopen is.

Waarom is een auto in de fabriek niet al meteen getuned?

Elke van fabriek af geleverde auto is zo afgesteld dat deze over de hele wereld dient te werken. Zo ook onder de meest slechte omstandigheden. Hier in Europa is daar geen sprake van. De brandstof en olie zijn bij ons van uitstekende kwaliteit. Ook de onderhoudsintervallen zijn bij ons goed geregeld in tegenstelling tot sommige niet-westerse landen. Om deze redenen wordt er een extra marge in de auto gebouwd. Omdat al deze factoren in Europa heel gunstig zijn, kunnen we heel gemakkelijk de motorprestaties optimaliseren zonder daarbij de levensduur te beïnvloeden. Daarnaast komt het vaak voor dat een zelfde motor later als sterkere versie op de markt verschijnt om de kooplust van de rijders in oude modellen op te wekken.

Gaat mijn auto met tuning meer verbruiken?

Bij een gelijkblijvende rijstijl daalt het brandstofverbruik van een turbo dieselmotor tot wel 15% na optimalisatie van de software. Bij vrachtwagens ligt dit tussen de 8 en 15%! Dit komt doordat we het rendement van de motor verhogen, hierdoor kunt u meer energie uit dezelfde hoeveelheid brandstof halen. U rijdt dus zuiniger en/óf sneller rijden na een chiptuning. Ook kunnen wij uw auto uitrusten met Eco-tuning. Hierbij wordt niet op snelheid geprogrammeerd, maar puur op zuinigheid. De besparingen kunnen dan al snel oplopen tot maar liefst 25% !!

Hoelang duurt een tuning en kan ik er op wachten?

Een tuning duurt doorgaans 1 a 1,5 uur. U kunt hier dus desgewenst op blijven wachten onder het genot van een kop koffie in onze moderne wachtruimte. Hier kunt u eventueel gratis gebruik maken van onze Wi-Fi hotspot of onderuitgezakt op de bank een magazine bekijken. Uiteraard mag u ook in de werkplaats meekijken. ECU-Soft werkt enkel op afspraak, zo voorkomt u onnodig wachttijd op drukke dagen. Heeft u niet 1,5 uur de tijd? U kunt tuning ook in 2 stappen bij ons laten uitvoeren. De meeste tijd zit immers in het programmeren van de software!

Waarom heb ik na chiptuning nog niet het volledige extra vermogen tot mijn beschikking?

De ecu draait in een cyclus. Deze cyclus begint bij de meeste computers opnieuw na ongeveer 500 kilometer. Als u de chiptuning heeft laten uitvoeren dan kunt u meteen een verschil merken qua vermogen. Echter al het extra toegevoegde vermogen komt pas vrij nadat de computer aan een nieuwe cyclus begint (± 500 kilometer). Als u na tuning 30pk extra behoort te hebben (100%) dan zult u de eerste 500 kilometer 24 pk extra hebben (80%). Zodra de computer aan zijn nieuwe cyclus begint heeft u ook de overige 20% tot uw beschikking! Deze vuistregel geldt voor elke manier van chiptuning, bij elke auto en bij elke tuner!

Wat als de dealer een software update doet en de tuning raakt verloren?

Het kan voorkomen dat een dealer om welke reden dan ook een update uitvoert op een auto. Vaak gebeurt dit alleen bij de nieuwste modellen waar nog "kinderziektes" in zitten. In sommige gevallen kan de tuning verloren gaan. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan kunt u bij ons langskomen en zetten wij de tuning weer terug inclusief de updates! Dit is een gratis service als de auto via de diagnose stekker is getuned. Moeten we rechtstreeks op de ECU programmeren dan vragen we hier een vergoeding van € 80,- incl BTW voor.

© 2024 - ECU-Soft. Alle rechten voorbehouden