Wat is pk van een auto?

04-04-2018

Bij het kopen van een auto, maar ook wanneer je deze wilt laten chiptunen kom je telkens de term pk, oftwel paardenkracht tegen. Maar wat houdt pk nu eigenlijk precies in? Ecu-Soft legt uit...

Wat is pk van een auto?

De naam paardenkracht werd voor het eerst gebruikt door de Engelsman James Watt. Hij gebruikte namelijk een pony om kolen uit een mijn te tillen. Hij ontdekte dat een pony gemiddeld 22.000 foot-pounds per minuut kon trekken. In plaats van dat hij dit dan ‘ponypower’ noemde, vergrootte hij dit getal met 50% en noemde het horsepower (33.000 foot-pounds per minute). 1 pk = 33.000 foot-pounds per minuut, als je dat doorrekent dan: 1 pk = 745,69 Watt en 1 kW (1000 watt) is dus 1,34 pk.

De paardenkracht is dan ook een verouderde eenheid van arbeidsvermogen die echter nog volop wordt gebruikt wanneer het vermogen van een auto wordt aangeduid. Hoe meer vermogen een auto heeft, hoe sneller een auto gaat. Maar er zijn nog tal van andere factoren die bepalend zijn voor de snelheid van een auto (onder andere gewicht, aerodynamica, transmissie).

Heeft jouw auto te weinig vermogen? Informeer dan eens bij Ecu-Soft naar de mogelijkheden van chiptuning voor uw automerk en model auto.

In België spreken we ook van fiscale pk's. In Belgie is de pk namelijk ook een norm voor belastingheffing bij motorvoertuigen. Deze eenheid wordt niet berekend op het werkelijk vermogen van de wagen, maar wel op de cilinderinhoud. Samen met het werkelijk vermogen bepaalt ze de hoogte van de verkeersbelasting.

© 2024 - ECU-Soft. Alle rechten voorbehouden